• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

En vanlig syn i skolor i dag: elever lämnar sina mobiltelefoner till läraren innan lektionens början. Foto: Anders Wiklund/TT

En lärdom 2019: Alla har en åsikt om mobiler i skolan

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Vad tycker du om mobiltelefonen i skolan? Jag är nästan helt säker på att du har en åsikt. Alla tycks nämligen ha det. Tidigare i år undersökte jag vad skolorna i Sörmland har för förhållningssätt till mobilerna och det är utan tvekan den nyhet som engagerat mest.

Albin Aghamn

Reporter SVT Nyheter Sörmland

2019 har varit händelserikt ur ett lokalt perspektiv. I Katrineholm har tiggeriförbudet som infördes utökats och i Eskilstuna har tiggeritillstånd och planerad utförsäljning av allmännyttans bostäder lett till politisk strid och protester. I Nyköping har ett stort varsel på Eberspächer och neddragningar på Skavsta flygplats skapat rubriker. 

Men rapporteringen om mobiltelefonernas vara eller inte vara i skolornas klassrum är det som skapat mest reaktioner – åtminstone i min inkorg. Jag fann, när jag undersökte saken, att många skolor i Sörmland har infört ett mobilförbud medan andra har en mer flytande inställning där ett förbud finns men inte efterlevs till hundra procent. 

Behandlas som ödesfråga

Och frågan är glödhet, det märkte jag inte minst på en privat tillställning för inte så lång tid sedan. En av gästerna, som arbetar som lärare, berättade om fördelarna med mobiltelefonen som ett hjälpmedel i klassrummet – och efter det var feststämningen som bortblåst. 

Två läger bildades på bråkdelen av en sekund och debatten som följde var inte i vänlig ton. För många tycks det här vara en ödesfråga, där barnens framtid står på spel. 

Jag har pratat med ett stort antal rektorer och lärare under året om mobiltelefonernas framtid och alla ser inte lika allvarligt på saken som deltagarna på festen gjorde. Men många jag träffat är oroliga över vad skolelevernas mobilanvändande innebär och det är utan tvekan en fråga som vållat mycket huvudbry för personalen som är verksam i skolans värld. Och så lär det fortsätta även nästa år. 

Lag om förbud väntar

För trots att det den 1 januari 2021 väntas en lag som gör mobiltelefonen förbjuden i klassrummen, så kommer det finnas det flera möjligheter till avsteg – så ett förbud i ordets rätta bemärkelse kommer vi inte att se heller efter nästa årsskifte. 

Andra kan hinna före. Min gissning inför 20-talet är att förbud, utöver i skolans värld, kommer att införas på såväl arbetsplatser som gym i någon form och att mobiltelefonen kommer fortsätta vara minst lika omdebatterad som i dag. 

Albin Aghamn är reporter på SVT Sörmland och han intresserar sig extra mycket för frågor som rör skolan. Vill du att han ska rapportera om något särskilt? Mejla till sormland@svt.se eller direkt till albin.aghamn@svt.se för att lämna ett tips.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.