Kicki vill minska barngrupperna. Både för personalens och barnens skull. Foto: TT/SVT

Läraren Kicki om barngrupperna: ”Nu får det vara nog”

Uppdaterad
Publicerad

Hon vittnar om stress bland personal och själv vågar hon inte lämna sin son på förskolan. Nu slår läraren Kicki Ahlros larm om situationen i förskolan i Eskilstuna kommun.

Kicki Ahlros är föräldraledig med sin fem månader gamla dotter.

Hennes treårige son har rätt att vara på förskolan 15 timmar i veckan. I onsdags vågade hon inte lämna honom där.

– De hade stort bortfall av personal och hade nästan inte fått några vikarier. Det var två personal på 23 barn i sonens grupp, berättar Kicki Ahlros.

SVT:s kartläggning: Förskolegrupperna i Sörmland

– Det blir ju en säkerhetsfråga även om jag vet att de gör sitt bästa, men jag kände att nu får det vara nog.

”Problem i hela kommunen”

Kicki Ahlros, som själv är förskollärare, menar att det här inte är något unikt för sonens förskola. Det här är ett stort problem i hela kommunen.

– Jag känner att det inte tas på allvar, arbetsbelastningen, de stora barngrupperna, att folk arbetar sig sjuka. Det måste bli en förändring. Vi går på knäna.

Hon har nu skrivit ett öppet brev till kommunen där hon kräver förändringar och brevet har fått stor uppmärksamhet i sociala medier.

Kicki Ahlros öppna brev har delats hudratals gånger. Foto: Urklipp från Kickis Facebooksida.

”Söker sig till andra jobb”

– Vi behöver mindre barngrupper för att få ner arbetsbelastningen så att folk inte blir sjuka. Det är många förskollärare som söker sig vidare till andra jobb, säger Kicki Alhros.

På grund av detta har hon nu startat upp Förskoleupproret Eskilstuna på sociala medier.

LÄS MER: ”Alltid bättre med små grupper”

Jari Puustinen (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden medger att kommunen har stora utmaningar när det gäller situationen i förskolan, bland annat när det gäller att rekrytera personal.

– Det jobbar vi väldigt hårt med. Vi tittar på andra yrkesgrupper också som kan underlätta för de som jobbar inom förskolan, säger Jari Puustinen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.