Missar miljonbidrag – tjänstemän fuskade

Uppdaterad
Publicerad

Strängnäs kommun går miste om minst en, kanske flera miljoner i bidrag från Migrationsverket därför att fyra tjänstemän fuskat.

– De har manipulerat ansökningar till Migrationsverket om ersättning för ensamkommande flyktingbarn inte bara en, utan flera gånger, säger kommunchef Peter Lundberg till Strängnäs tidning.

Tjänstemännen är nu varnade, fortsätter Lundberg, men inte polisanmälda eftersom de inte gjort det för egen vinning och att inte heller tredje part blivit lidande eller att kommunen tillskansat sig pengar, säger Lundberg.

Enligt tidningen kände socialnämndens ordförande Tord Tjernström till att ansökningarna hade justerats.

Det är polismyndigheten i Sörmland som har upprättat en anmälan.

Åklagare har inlett en förundersökning där misstanken är osant intygande. Utredningen får visa om någon politiker eller tjänsteman kan ställas till svars.

Det är alltså inte socialnämndens ordförande Tord Tjernström som är polisanmäld, som vi felaktigt sa i våra morgonsändningar.

Strängnäs kommun ser över rutinerna och man har föreslagit att de inblandade tjänstemännen ska få en skriftlig varning.

Se mer i inslaget ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer