Man i Katrineholm greps – misstänks för grovt folkrättsbrott i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Mannen misstänks för grovt folkrättsbrott som ska ha ägt rum i Aleppo i Syrien under perioden maj 2012–juni 2014. Gripandet ägde rum i Katrineholm på onsdagsmorgonen och mannen anhölls senare samma dag. Efter förhör försattes han på fri fot igen.

– Vi anhöll honom igår på den lägre misstankegraden. Det var viktigt för utredningen att vi kunde hålla förhör med honom. Efter förhöret släpptes han igen, men han är fortsatt misstänkt, säger åklagaren Reena Devgun vid riksenheten för internationell och organiserad brottslighet.

I samband med gripandet togs också en del föremål i beslag, berättar hon.

– De kommer nu att analyseras, sen får vi ta ställning till hur vi ska fortsätta med utredningen, säger hon.

Olika typer av krigsförbrytelser

Folkrättsbrott är ett begrepp för att beskriva övergrepp som sker i samband med krig eller konflikter. I dag kallas det ofta för krigsförbrytelser. Det kan till exempel handla om angrepp mot civila, plundring eller anfall mot biståndsinsatser. Exakt vilken typ av krigsförbrytelser mannen misstänks ha begått vill inte Reena Devgun säga.

– Nej, jag vill inte kommentera det, säger hon.

Folkrättsbrott går under det som kallas internationell humanitär rätt. Det innebär att alla länder kan utreda sådana brott även om själva brottet inte skett där. I Sverige är det riksenheten för internationell och organiserad brottslighet samt en specialenhet inom polisens Nationella operativa enhet, NOA, som ansvarar för utredningarna. Straffet för en person som döms för folkrättsbrott kan bli långt.

– Maxstraffet är livstids fängelse, säger Reena Devgun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.