Foto: Polisen/Privat

Poliser skadades i brand – misstänkte mannen åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Den man som misstänks ha orsakat en dramatisk lägenhetsbrand i Flen i början av oktober åtalas nu vid Nyköpings tingsrätt.

Det var på kvällen den 6 oktober som polis och räddningstjänst larmades till en adress i centrala Flen. Enligt tidiga uppgifter från polisen hade en man skadat sig själv med ett vasst tillhygge och även hotat att skada en anhörig.

Gjorde utfall med kniv

Enligt polisens förundersökning som nu blivit offentlig uppträdde mannen aggressivt, gjorde utfall mot den anhörige med en kniv och misstänktes vara i en psykos.

Efter att den anhörige lämnat platsen barrikaderade sig mannen i lägenheten och polisen inledde en stor insats för att få ut honom med hjälp av förhandlare. Till slut tände mannen eld på lägenheten och hotade att hoppa ut genom ett fönster.

– Det slutade med att vi fick använda stegbil för att få ut den här mannen ur lägenheten. Det var inte så att han frivilligt lämnade fönstret som han befann sig i, sade Torbjörn Lindqvist, vakthavande befäl vid polisen region Öst, då till SVT.

Har erkänt

Mannen greps och fördes till Mälarsjukhuset i Eskilstuna för vård. Under insatsen skadades även sex poliser efter att ha andats in brandrök.

Enligt stämningsansökan orsakade branden skador för cirka en halv miljon kronor. Mannen åtalas nu vid Nyköpings tingsrätt misstänkt för mordbrand och försök till grov misshandel.

I polisförhör har mannen erkänt att han tände eld på lägenheten, men sagt att han inte visste varför han gjorde det.

Mannen åtalas också för skadegörelse eftersom han dagen efter händelsen slog sönder en fönsterruta på Mälarsjukhuset med knytnävarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.