Insatsen utmynnade i att polisen direkförverkade två soft airguns på platsen. Foto: Arkivbild

Misstänkt pistol visade sig vara soft airgun

Uppdaterad
Publicerad

Flera polispatruller deltog i en insats i Eskilstuna på söndagskvällen sedan man fått larm om att några ungdomar varit beväpnade med pistol. Men det visade sig vara en leksakspistol.

Larmet kom in till polisen strax efter halv nio. Anmälaren var en mamma, vars dotter i tioårsåldern hade sett hur tre-fyra personer stod vid en bil och höll på med en pistol.

– Och vi tar ju sådana larm på allvar, så vi skickade dit ett flertal patruller och kunde då kontrollera de här personerna, berättar Torbjörn Lindkvist, vakthavande befäl vid Sörmlandspolisen.

Eskilstuna

”Olämpligt i det offentliga rummet”

I samband med kontrollerna hittade polisen två naturtrogna leksakspistoler, så kallade soft airguns, som polisen direktförverkade på plats. Det fanns dock inga misstankar om brott.

Men mot bakgrund av den tragiska händelsen i Stockholm nyligen, när polis sköt verkanseld mot en person med ett vapen, som sedan visade sig vara en 20-åring med ett leksaksvapen, så vill polisen avråda från att ha den här typen av vapen.

– Mot bakgrund av det som hände, så är det kanske inte så jättelämpligt att hålla på med naturtrogna vapen i det offentliga rummet. Risken är att det tar en ände med förskräckelse, beroende på hur läget kan utveckla sig, säger Torbjörn Lindqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eskilstuna

Mer i ämnet