Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det finns en uppgift i utredningen om att en blodig person syns i Årby cenrum vid den här tidpunkten som vi inte vem det är, säger Johan Karlsson. Hör honom berätta om utredningsläget i klippet ovan. Foto: SVT

Misstänkt skytt släppt efter skottlossningen i Årby: ”Inte tillräckligt bevisläge”

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 20-årsåldern som är misstänkt för skottlossningen i Årby som ägde rum under söndagskvällen har försatts på fri fot efter beslut av åklagare.

– Bevisläget är inte tillräckligt för att begära honom häktad, säger Johan Karlsson, t.f chef för utredningssektionen hos polisen.

Han greps ungefär en timme efter skottlossningen som ägde rum vid 22-tiden i Årby centrum. Han anhölls senare efter beslut av åklagare misstänkt för försök till mord och grovt vapenbrott men släpptes på fri fot under måndagseftermiddagen.

– Det är en man som är känd av polisen sedan tidigare och som är hemmahörande i Eskilstuna, säger Johan Karlsson.

”En blodig person”

Polisen hittade ingen skadad på platsen men kunde gripa mannen snabbt tack vare vittnesuppgifter inte långt ifrån brottsplatsen. Karlsson säger att de inte vet mot vem eller vilka den missstänkte ska ha skjutit mot. Fler än ett skott avlossades enligt polisen.

– Vi har ingen målsägande i ärendet och vi har ingen skadad på platsen, säger han och fortsätter:

– Det finns en uppgift i utredningen om att en blodig person syns i Årby cenrum vid den här tidpunkten som vi inte vem det är. Men det kan vara så att den personen har skadats på ett helt annat sätt. Men den människan är vi angelägna att komma i kontakt med och människor som gjort iakttagelser av den här personen, säger han.

Kan ha flytt på elscooter

Det finns uppgifter som pekar mot att skytten har haft sällskap av någon eller flera personer och att de sedan kan ha flytt på en elscooter.

– Fler är sannolikt inblandade men inget som tyder på att fler än en person har skjutit på platsen, säger Karlsson.

Mannen som fortsatt är misstänkt för brottet blev förhörd under söndagen och måndagen.

– Jag kommer inte att säga något om vad han har sagt i förhör, säger han.

Polisen vädjar om vittnesmål

Polisen har säkrat en del bevis från platsen och skickat dem vidare till NFC, bland annat tomhylsor som hittats.

– Jag förstår att allmänheten vill att vi ska klara upp det här snabbare och vårt mål är att klara upp alla skjutningar. Men det kräver att vi får hjälp och att människor måste berätta vad man har sett. I det här fallet har vi faktiskt bra och ganska många iakttagelser men historiskt sett vet vi att det finns människor som sett saker som de inte berättar för oss.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skottlossning i Årby vid 22-tiden. Foto: Tobias Sternhag

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriminella nätverk i Eskilstuna

Mer i ämnet