Katalysatorstölder är vanliga. Inatt greps två personer misstänkta för att ha stulit katalysatorer från minst en bil i Strängnäs. Foto: Janerik Henriksson/TT

Misstänkta katalysatortjuvar greps i Malmköping

Uppdaterad
Publicerad

Sent på måndagskvällen fick polisen larm om att minst en parkerad bil i området Tingstuhöjden i Strängnäs drabbats av katalysatorstöld. Senare under natten greps två personer i Malmköping som polisen tror har kopplingar till stölden.

– Vi fick signalement på bilen som de misstänkta personerna lämnade platsen i. Senare fick vi visuell kontakt med den, säger polisens presstalesperson Dennis Johansson Strömberg.

Bilen stoppades på riksväg 53 i Malmköping och i den hittade polisen stöldgods som tros komma från bilen i Strängnäs. Två män i 20-årsåldern greps och anhölls senare misstänkta för stöld.

Vittnen viktiga

Enligt Dennis Johansson Strömberg är signalementet på bilen och de misstänkta tjuvarna avgörande för att polisen ska kunna ingripa vid katalysatorstölder, eftersom det är sällan de hinner fram till brottsplatsen i tid.

– Generellt sett går det väldigt fort att stjäla en katalysator, från trettio sekunder till ett par minuter. Det kan se ut lite som att någon meckar med sin bil. Sen lämnar de platsen snabbt. Därför är det viktigt att få ett signalement och en färdriktning, säger han.

Om de två anhållna männen har någon koppling till någon av de tidigare katalysatorstölderna i Sörmland är det för tidigt att uttala sig om.

– Det är helt klart något som åklagaren kommer att titta på nu, säger Dennis Johansson Strömberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.