Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jari Puustinen om varför han vill ge krogarna möjlighet att hålla öppet till 03 – och IOGT-NTO:s Lucas Nilsson som kallar Puustinens argument för ”trams”. Foto: Erik Kammerland/SVT och Peter KroonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Partier vill förlänga öppettiderna på krogen i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Inför valet höjs nu politiska röster i Eskilstuna för att låta krogarna ha öppet en timme extra – till klockan 03. Men kritiken från nykterhetsrörelsen IOGT-NTO är stark.

Moderaternas kommunalråd Jari Puustinen i Eskilstuna är en av politikerna som vill se utökade öppettider till klockan 03:00. Han menar att grannkommunen Västerås har sett positiva effekter av förlängda öppettider. Den ansvariga politikern i Västerås har sagt att farhågorna innan förlängningen inte besannades och att det blev lugnare på stan när inte alla gick hem samtidigt.

”En timme ska de väl klara”

Moderaterna säger att de vill förbättra Eskilstunas nattliv genom förslaget. Jari Puustinen är inte orolig för att det kommer att belasta polisen så mycket mer.

– Jag tror inte att det här ska ta så mycket extra resurser från polisen, jag menar en timme extra ska de väl klara, säger han.

Även Liberalerna har lagt en motion på utökade öppettider. Och Socialdemokraterna avfärdar inte idén.

– Vi är principiellt inte emot det här, tvärtom. Det kan finnas skäl att prova det i och med att vi numera är en universitetsstad. Men vi har några krav, då krognäringen själva flaggar för att man har problem med tryggheten. Därför vill vi att krognäringen tillsammans med polisen ska hitta en bra arbetsmodell för att möta det här, säger Jimmy Jansson (S) kommunstyrelseordförande.

IOGT-NTO kritiska till förslaget

Men Lucas Nilsson, förbundsordförande på nykterhetsrörelsen IOGT-NTO, är inte lika positivt inställd till förslagen om utökade öppettider.

– När jag pratar med poliser är det otroligt tydligt att alkoholen är involverad i nästan alla otryggsrelaterade larm och brottslighet, säger Lucas Nilsson.

Polisen var emot

När Västerås gav krogarna möjlighet till längre öppettider var polisen emot förslaget.

”Alkoholförtäring har det starkaste sambandet av alla andra faktorer, med förekomsten av våldsbrott”, skrev de i sitt yttrande.

Hör Jari Puustinen och Lucas Nilsson berätta om hur de ser på att låta krogarna hålla öppet längre i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Sörmland

Mer i ämnet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jari Puustinen om varför han vill ge krogarna möjlighet att hålla öppet till 03 – och IOGT-NTO:s Lucas Nilsson som kallar Puustinens argument för ”trams”. Foto: Erik Kammerland/SVT och Peter Kroon
Hör Jari Puustinen om varför han vill ge krogarna möjlighet att hålla öppet till 03 – och IOGT-NTO:s Lucas Nilsson som kallar Puustinens argument för ”trams”. Foto: Erik Kammerland/SVT