Hur kan regionen säkerställa att rätt personer får vaccin mot covid-19? Sofia Stenlund Wretling, chef för utvecklingsenheten på Region Sörmland, berätta. Foto: SVT

Möjligt att ljuga i vaccinbokningen – regionen inventerar de anmälda

Publicerad

Den som ska boka tid för vaccination mot covid-19 behöver svara på ett antal frågor på 1177 för att ta reda på om man är rätt person för att få vaccin. Det är ett system som bygger på ärlighet. Nu kontrollerar Region Sörmland att de som har fått vaccin verkligen skulle ha det.

– Vi håller på med en inventering för att se att systemet håller, säger Sofia Stenlund Wretling, chef för utvecklingsenheten på Region Sörmland.

Än så länge har man inte upptäckt någon som ”fuskat” sig till en vaccination.

– Det har iallafall inte dykt upp personer som bara kunnat boka och sen dykt upp och fått vaccin. Men det är klart, vill du ta dig igenom systemet och svara sådant som inte stämmer så kan du säkert göra det, det tror jag, säger Sofia Stenlund Wretling.

Coronaviruset i Sörmland

Just nu ser regionen över om det här har inträffat och i sådana fall i vilken utsträckning, men också hur man kan skapa ett system så att det inte ska kunna inträffa.

– Det är ett pågående arbete framöver naturligtvis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet