Mandatfördelning i Gnesta efter onsdagsräkningen Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

M tappar mandat i Gnesta – S och M förlorar majoritet

Uppdaterad
Publicerad
Moderaterna tappade ett mandat till Sverigedemokraterna när onsdagens räkning. Det innebär att Socialdemokraterna och Moderaterna, som regerat tillsammans i Gnesta, inte längre har majoritet.

På valnatten presenteras ett preliminärt valresultat på Valmyndighetens hemsida. Tre dagar senare räknas rösterna en andra gång av länsstyrelsen. Då räknas också de förtidsröster som inte hunnit komma till vallokalerna i tid för den preliminära räkningen.

M tappar till SD

Det var de nya rösterna som bidrog till mandatförändringen, som alltså kastar om förutsättningarna i kommunfullmäktige i Gnesta. Med 15 i stället för 16 av de 31 mandaten får S och M-koalitionen inte egen majoritet. Inte heller de rödgröna (sammanlagt 12) eller allianspartierna (sammanlagt 14) får egen majoritet.

Inga besked

Johan Rocklind (S)

Kommunalråd Johan Rocklind (S) vill ännu inte kommentera framtida möjliga konstellationer.

– Vi vill avvakta innan vi vet att det är ett resultat som står sig, säger han.

Är det något parti som ni kommer ta kontakt med nu?

– Vi kommer inte att samarbeta med Sverigedemokraterna, men det är den enda dörren vi har stängt på förhand, säger Johan Rocklind (S).

I övriga Sörmland har resultatet från onsdagsräkningen hittills inte lett till några mandatförändringar, men rösterna från Oxelösunds kommun var på torsdagsmorgonen fortfarande inte färdigräknade.

Ännu inte slutgiltigt

Resultatet kan komma att förändras igen, till exempel genom att tidigare ogiltiga röster förklaras som giltiga efter en bedömning av länsstyrelsen. Det slutgiltiga valresultatet fastställs först till helgen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Sörmland

Mer i ämnet