Mandatfördelning i Gnesta efter onsdagsräkningen Foto: SVT

M tappar mandat i Gnesta – S och M förlorar majoritet

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna tappade ett mandat till Sverigedemokraterna när onsdagens räkning. Det innebär att Socialdemokraterna och Moderaterna, som regerat tillsammans i Gnesta, inte längre har majoritet.

På valnatten presenteras ett preliminärt valresultat på Valmyndighetens hemsida. Tre dagar senare räknas rösterna en andra gång av länsstyrelsen. Då räknas också de förtidsröster som inte hunnit komma till vallokalerna i tid för den preliminära räkningen.

M tappar till SD

Det var de nya rösterna som bidrog till mandatförändringen, som alltså kastar om förutsättningarna i kommunfullmäktige i Gnesta. Med 15 i stället för 16 av de 31 mandaten får S och M-koalitionen inte egen majoritet. Inte heller de rödgröna (sammanlagt 12) eller allianspartierna (sammanlagt 14) får egen majoritet.

Val 2018 Sörmland

Inga besked

Kommunalråd Johan Rocklind (S) vill ännu inte kommentera framtida möjliga konstellationer.

Johan Rocklind (S) Foto: Sofia Hårdänge

– Vi vill avvakta innan vi vet att det är ett resultat som står sig, säger han.

Är det något parti som ni kommer ta kontakt med nu?

– Vi kommer inte att samarbeta med Sverigedemokraterna, men det är den enda dörren vi har stängt på förhand, säger Johan Rocklind (S).

I övriga Sörmland har resultatet från onsdagsräkningen hittills inte lett till några mandatförändringar, men rösterna från Oxelösunds kommun var på torsdagsmorgonen fortfarande inte färdigräknade.

Ännu inte slutgiltigt

Resultatet kan komma att förändras igen, till exempel genom att tidigare ogiltiga röster förklaras som giltiga efter en bedömning av länsstyrelsen. Det slutgiltiga valresultatet fastställs först till helgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Sörmland

Mer i ämnet