Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör kommunstyrelsens ordförande i Vingåker, Anneli Bengtsson (S), om mötet med civilministern Lena Micko (S). Foto: SVT

Vingåkers kommun i möte med minister om social dumpning

Publicerad

Flera kommuner mötte på tisdagen civilministern Lena Micko (S) för att prata social dumpning. Med på mötet var kommunstyrelsens ordförande i Vingåker, Anneli Bengtsson (S).
– Det var ett bra möte och bilden ser samstämmig ut i flera av landets kommuner, säger hon.

Totalt var 19 kommuner inbjudna till mötet, men fler kan vittna om att rikare kommuner hänvisat personer i utan egen försörjning till landsbygden. Begreppet har de senaste åren kommit att kallas social dumpning.

– Det är vissa kommuner som vältrar över sociala problem till andra kommuner. Och det finns vissa kommuner som inte tar ansvar för de problem och individer som är medborgare i Sverige. De köper platser eller uppmanar människor att söka sig till andra kommuner än sina egna, säger Anneli Bengtsson.

”Tilliten brister”

Nu ska problemen kartläggas – och civilministern lovar att de kommuner som pekats ut som ansvariga har ett samtal att vänta sig. Och nu ska det utredas om det går att vidta några åtgärder för att lösa problemet.

– Fortsätter det här så brister ju tilliten mellan kommuner och till staten, säger civilminister Lena Micko (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer