Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Den tillförordnade rektorn Michael Wärme ser positivt på att det nu blir kulturskola. Till höger: Eleverna Stella Olsson och Joel Bergh som du också kan se öva i klippet. Foto: Sofia Hårdänge

Musikskolan i Eskilstuna blir kulturskola

Publicerad

Musikskolan i Eskilstuna görs om till kulturskola hösten 2020. Och det är något som skolans tillförordnade rektor Michael Wärme ser positivt på.
– Det ska bli spännande med nya ämnen, säger han.

Till Eskilstuna musikskola kommer totalt 3 600 elever per vecka, om man både räknar med musikklasserna och kurserna. Men till nästa höst ska musikskolan göras om till kulturskola, och rikta sig till barn och unga i åldrarna fem till 20 år. Det har klubbats igenom i kultur- och fritidsnämnden.

Varför räcker det inte med en musikskola?

– Det finns ett behov bland unga att utveckla sitt eget skapande och att få möjlighet att uttrycka sig och att utforska olika former av kultur, säger Marie Svensson (S), ordförande för kultur- och fritidsnämnden.

Marie Svensson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Foto: SVT

Kommer inte påverka musiken

Att musikskolan görs om till kulturskola kommer inte att påverka musikverksamheten utan kurser kommer att läggas till, vilket innebär att nämnden behöver ett tillskott från kommunfullmäktige på fyra miljoner kronor de kommande tre åren. Det är ännu oklart vilka kurser det kommer att bli och hur hög avgiften kommer att vara för varje enskild elev.

– För min del tycker jag att det är ganska spännande att vi kommer att få lite nya ämnen, säger Michael Wärme, tillförordnad rektor på Eskilstuna musikskola.

Ser du någon nackdel med att den inte längre kommer att vara en ren musikskola?

– Det har funnits farhågor just att det skulle gå ut över musikdelen, men i beslutet står det väldigt klart att det inte ska göra det så jag tror att oron har lugnats ner lite grann.

Michael Wärme, tillförordnad rektor på Eskilstuna musikskola. Foto: SVT

Eskilstuna sen med kulturskola

Drygt två tredjedelar av alla Sveriges kommuner har någon gång haft en kulturskola. Och bland de kommuner med fler än 100 000 invånare är det bara Eskilstuna den enda kommunen som alltid varit utan.

Varför har det dröjt tills nu?

– Kulturen har inte varit en prioriterad fråga, men nu är det dags att den blir mer synlig i Eskilstuna, säger Marie Svensson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer