Muslimerna känner sig utanför arbetet mot extremism i Eskilstuna

Sedan arbetet mot våldsbejakande extremism inleddes i Eskilstuna för tre år sen har samordnaren bytts ut tre gånger och lokala jourtelefonen lagts ner. Muslimerna vid Stora moskén känner sig nu lämnade utanför arbetet.

I sommar är det tre år sen arbetet mot våldsbejakande extremism inleddes i Sverige. I Eskilstuna var man snabbt ute med lokal samordnare, lokal telefonjour och lokalt direkt samarbete med muslimer i kommunen.

Men nu känner alltså vissa muslimer att de inte längre får vara med i arbetet mot våldsbejakande extremism.

– Vi är väl en 10.000-15.000 muslimer i Eskilstuna och vi känner oss inte involverade i arbetet mot det här, säger Abd al Haqq Kielan, imam i Stora moskén i Eskilstuna.

Lämnades ensamma

I Stora moskén var uppfattningen att man tillsammans med Eskilstuna kommun drog igång ett projekt som syftade till att motverka våldsbejakande extremism bland ungdomar, men med facit i hand upplever man sig lämnade ensamma med projektet.

– Programmet kvarstår, vi kvarstår och ungdomarna kvarstår. Så allting är det samma som förut, det är bara det att vi vill bidra. Vi har en metodik, samma som man framgångsrikt använt i bland annat Algeriet när man avradikaliserat ungdomar. Vad man måste göra är att ge ungdomarna en riktig bild av islam, att islam egentligen betyder fred och trygghet, säger Abd al Haqq Kielan.

Ny extremismsamordnare

Enligt Eskilstunas nya samordnare mot våldsbejakande extremism har hon nu börjat ta kontakt med samfunden i kommunen och hon trycker hårt på att det viktigaste är samverkan.

– Att man har en bra dialog mellan de olika aktörerna, det är A och O kan man säga, säger Ewa Spasowski, lokal samordnare.

Men enligt imamen i Stora moskén finns det ju ingen samverkan längre?

– Som jag känner till fanns det så kallade Eskilstunainitiativet och säkert andra samverkanskanaler tidigare för att diskutera den här frågan och nu ska vi få det systematiskt och på pränt. Om det blir genom Eskilstunainitiativet eller på något annat sätt det får vi se, säger Ewa Spasowski.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer