Mikaela Jonasson är överläkare inom anestesi och donationsansvarig läkare på Mälarsjukhuset. Foto: Lars Adolfsson

Mycket på gång inom organdonation

Publicerad

Just nu prövas i Sverige donationer även efter cirkulationsdöd – alltså när hjärtat stannat först. Metoden tillämpas redan i många andra länder.

I vissa andra europeiska länder tillämpas redan DCD – donation efter cirkulationsdöd. Det är en förklaring till att antalet donationer är högre till exempel i Spanien.

I Sverige pågår ett pilotprojekt med DCD, bland annat i Västerås.

Organdonation

– I den här piloten är det patienter som vårdas i respirator på intensivvårdsavdelning där man ser att personen kommer att avlida. Då gör man ett avbrytande av intensivvården. Skulle personen ha velat donera, så försöker man genomföra det, förklarar Mikaela Jonasson, donationsansvarig överläkare på Mälarsjukhuset.

Under piloten handlar det främst om njurar, men alla organ går att donera även vid DCD. 

Införs troligen framöver

Om den här metoden skulle breddgenomföras skulle det minska organbristen. En beräkning visar att det till exempel skulle kunna ge mellan 80 och 120 njurar per år.

Den statliga donationsutredningen, som lades fram 2015, föreslog ett införande av DCD i Sverige, men juridiken ansågs inte vara tillräckligt utredd, så regeringen tillsatte en ny utredning våren 2018. Men det troliga är att metoden kommer att införas på sikt.

Får inte bli organjägare

På Hudiksvalls sjukhus har man med ett nytt arbetssätt fått en stor ökning av antalet donationer.

Här intuberar man regelmässigt patienter vid en viss grad av medvetslöshet. Studier har visat att ett fåtal patienter då kan överleva med få följdsymptom. Men en sidokonsekvens av detta är också att patienter som inte överlever kan bli aktuella för donation – under förutsättning att de, eller deras anhöriga ställt sig positiva.

– Däremot har vi inte lagstöd för att intubera någon i efterhand, när vi vet att patienten är på väg att avlida, bara för att skapa en donator. Vi får inte bli organjägare, förklarar Mikaela Jonasson.

Så funkar DCD – donation efter hjärtdöd

När det konstaterats att patienten inte går att rädda avbryts intensivvården.

För att donation ska bli möjlig krävs dels ett ja från patient eller anhöriga, dels måste hjärtat sluta slå inom tre timmar för att organen ska bevaras i gott skick.

Efter att patientens hjärta stannat har man en ”no touch-period” på fem minuter, för att också hjärndöd ska inträda – det enda dödsbegrepp som gäller i Sverige.

När dessa fem minuter har gått körs den avlidnes kropp till operation och transplantation kan påbörjas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Organdonation

Mer i ämnet