St. Annas hospital – idag en del av ett bostadsområde i centrala Nyköping. Foto: Robin Persson/SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Mystiska foton berättar mörk historia

Publicerad

I landstingets arkiv hittades för en tid sedan ett antal foton föreställande patienter inlagda på mentalsjukhus. Ingen vet vem personerna på bilderna är eller vem som tagit dem. Nu ställs de mystiska fotografierna ut av Sörmlands museum.

”Jag har ont i själen och överallt”. Så står det i en av de journaler som hittats tillsammans med ett antal fotografier i arkivet hos Landstinget Sörmland. Det ska ha sagts till en läkare av en kvinna den 30 juli 1923 på mentalsjukhuset St. Anna i Nyköping.

Materialet visade sig vara nästan hundra år gammalt, hade passerat gränsen för sekretess och antikvarierna på Sörmlands museum började jobba på en utställning som nu nått Nyköping.

– De är speciella. De är tagna med en sådan respekt för de porträtterade de är så tidlösa, det skulle lika gärna kunna vara någon från i dag, säger Helena Wärnhjelm, antikvarie på Sörmlands museum och producent för utställningen.

Minne över gravplats

Fotografierna är tagna i och runt det gamla mentalsjukhuset St. Annas hospital som i dag är en del av ett bostadsområde mitt i Nyköping. Så var inte fallet när det byggdes år 1799.

– Då ville man ju att det skulle placeras en bit utanför centrum med tanke på att mentalpatienter på den tiden var något som skulle stoppas undan, säger Helena Wärnhjelm

Bakom byggnaden, på en gräsplätt precis intill Nyköpingsån står ett stort kors. Det placerades där för några år sedan som ett minnesmärke över de många gravar som fanns på platsen. Här begravdes mentalpatienterna utan namn på gravstenarna mellan 1750 och slutet av 1800-talet.

– Det är många Nyköpingsbor som pratar om att när de var små att när man gick här i närheten var det lite obehagligt för att man inte riktigt visste vad som händer här, säger antikvarien Helena Wärnhjelm.

Ska vidare till Katrineholm

På utställningen kan man förutom att titta på bilderna också läsa utdrag ur ett antal journaler som omarbetats. Den har varit i Strängnäs tidigare och ska vidare till Katrineholm i oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer