Foto: SVT

Nämndemän oeniga om frigångsbeslutet på Karsudden

Uppdaterad
Publicerad

Den morddömde mannen blev beviljad frigång bara några dagar innan han avvek från Karsuddens sjukhus. Men ett par nämndemän motsatte sig beslutet.

Trippelmördaren som försvann i lördags från Karsuddens sjukhus i Katrineholm är fortfarande på fri fot.

Mannen, som är i 40-årsåldern, dömdes 2012 till rättspsykiatrisk vård för dubbelmord. Han hade även innan dess vårdats inom rättspsykiatrin, dömd för mord på en person, och var utskriven när de nya morden begicks.

Dömd för tre mord

Den 24 februari i år, fyra dagar innan mannen avvek från Karsudden, gav förvaltningsrätten honom frigång i högst en halvtimme per dag, skriver Aftonbladet.

I domen framgår att mannen skött sig väl. Men även att två nämndemän motsatte sig beslutet då det fanns ”påtaglig risk för avvikning under frigång”.

Malin Lotterberg, kvalitetsansvarig på Karsudden, uppger för TT att sjukhuset inte känner till att nämndemän motsatte sig beslutet. Men hon säger att de gjorde en bedömning om mannens tillstånd innan domen.

Önskar det ogjort

TT: Skulle ni ha gjort en annan bedömning i dag med facit i hand?

– Syftet med den rättpsykiatriska vården är att återanpassa individen till samhället. Men alltid när något sådant här händer önskar man det ogjort.

Mannen är efterlyst i hela landet och polispatruller har fått information om hans signalement. Polisen vädjar även om allmänhetens hjälp på sin hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer