Johanna Palmér, vd för Östsvenska Handelskammaren. Foto: SVT

Näringslivet vill gifta ihop Sörmland med Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Östergötland och Sörmland hör samman. Det menar näringslivet, som vill se ett ökat samarbete mellan länen.

Tar man tåget från Stockholm till Linköping åker man genom tre län. Men näringslivet betraktar sträckan söder om huvudstaden som en gemensam tillväxtregionen.

De vill göra sträckan så gränslös som möjligt för besökare, företag och investerare. I dag träffades politiker med näringsliv vid länsgränsen för att diskutera frågan.

Ingen regionsgräns

– Storregionsfrågan föll och vi behöver inte längre förhålla oss till en ritad karta. Nu är det vår plan att göra samarbetet så starkt så att om frågan kommer upp igen ska det inte komma på tal att göra en regionsgräns mitt genom tillväxtstråket, säger Johanna Palmér, vd för Östsvenska Handelskammaren.

Med på mötet var både Sörmlands och Östergötlands landshövdingar.

– Det här är ett självklart håll att samarbeta åt, säger Elisabeth Nilsson, landshövding i Östergötland.

Ska skapa organisation

Hon får medhåll av sin kollega i Sörmland.

– För den här delen av Sörmland är det naturligt att samverka åt Östergötland. Det intressanta är inte hur gränserna ser ut utan att det finns ett samarbete som leder till resultat, säger Liselott Hagberg, landshövding i Sörmland.

Johanna Palmér säger att målet för näringslivet är att det skapas en organisation som skrider över läns- och regionsgränser.

– Den kan ha ansvaret för till exempel marknadsföringen, men också samordningen av andra frågor som är viktiga för näringslivet, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer