Hör lokalpolisområdeschef Christer Sjöqvist berätta om hur polisen ska få stopp på den öppna droghandeln. Foto: SVT/TT

Nytt arbetssätt ska öka polisens press mot droghandeln i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anmälda narkotikabrott har ökat rejält under de två senaste åren i Eskilstuna. Polisens främsta mål är att få bukt med droghandeln som pågår helt öppet i flera stadsdelar runt om i kommunen, uppger lokalpolisområdeschefen. Och en utökning av antalet poliser gör att mer riktade insatser mot narkotikan kan bli verklighet – efter att den tidigare gatulangningsgruppen lades ner för några år sedan.

Sedan 2018 har antalet narkotikabrott ökat stadigt i Eskilstuna. Då anmäldes nästan 1 500 narkotikarelaterade brott, 2020 låg siffran på 2 280 anmälningar. Polisens förklaring är att antalet droger har ökat och att polisen prioriterat frågan extra genom årliga medborgarlöften.

– Vi har prioriterat arbetet mot den brottsligheten, säger Christer Sjöqvist, lokalpolisområdeschef.

Gatulangningsgruppen lades ner

Men även om antalet anmälningar och beslag ökat i stan så har det tidigare funnits en kritik kring hur polisen arbetat mot narkotikahandeln efter polisens omorganisation. Tidigare fanns en så kallad gatulangningsgrupp som arbetade mer riktat mot droghandeln och utförde även mer spaning. Men efter omorganisationen lades gruppen ner 2017 och tanken var att fler poliser skulle få fler uppgifter och färre skulle bli specialister.

Efter flera polisavhopp hade polisen svårt att ”räcka till”, berättar Sjöqvist.

– Vi klarade av vårt huvuduppdrag men inte så mycket mer, säger han.

Nya polisgrupper

Men nu när antalet poliser börjar bli fler så kommer man kunna ha poliser som arbetar mer riktat.

– Vi börjar bli tillräckligt många för att klara av basverksamheten. Därför ska vi mot slutet av året sätta ihop grupper som kommer att kunna jobba mot lokala problembilder. Det kan handla om narkotikabrottslighet, bedrägerier eller spaning mot utländska ligor, säger han.

Men betyder inte det här att ni går tillbaka till hur ni arbetade tidigare?

– Vi behåller det som var bra, men vad man kallar grupperna är egentligen mindre viktigt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.