Foto: Per Karlsson

Extremismsamordnare befarar stökigt val

Uppdaterad
Publicerad

Katrineholms samordnare mot våldsbejakande extremism tycker sig redan nu se en tuff politisk retorik i kölvattnet av terror, extremism och kriminalitet.

– En försiktig gissning är att det kommer att bli ganska tuff retorik inför nästa val och det ser vi redan nu, bland utifrån extremism- och terrorfrågan men även utifrån den grova kriminaliteten med handgranater och skjutningar, och att vi vet att det i den miljön dyker upp grupperingar som är tydliga i sina budskap, säger Peter Henriksson, samordnare mot våldsbejakande extremism i Katrineholm.

Otillåten påverkan inför valet

Och även den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism tror att kommunerna kan behöva förbereda sig inför valet 2018.

– Under 2017 har vi ett antal konkreta frågor som vi jobbar med bland annat hur man konkret kan jobba med otillåten påverkan inför valrörelsen, säger Anna Carstedt, nationell samordnare mot våldsbejakande extermism.

Kritik mot flytt till MSB

Anna Carstedt är ny nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, den tredje på tre år, och så fort regeringen bestämt vart, ska hela myndigheten flytta från kulturdepartementet.

Nationella samordnaren själv vill till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som dock inte vill ha dem. I Sörmland är man också skeptisk till den lösningen.

– Det kan bli för byråkratiskt och vi behöver inte mer byråkrati och inte fler stora handlingsplaner, säger Peter Henriksson, samordnare i Katrineholm.

Rörigt hos nationella samordnaren

Peter vill ha korta vägar och ett bra kontaktnät där kommunerna träffar samordnaren och kansliet kontinuerlig och direkt och i Flen tror man att Brottsförebyggande rådet kanske skulle vara ett bättre alternativ än MSB. Men Anna Carstedt, som medger att det varit rörigt runt hennes företrädare tidigare, tror fortfarande på MSB som det bästa alternativet.

– MSB har utvecklats och fått ett bredare uppdrag på senare år som bland annat inkluderar sociala risker, men det viktigaste för oss är ju att man tar med sig de fungerande strukturer, kunskaper och erfarenheter som finns, säger Anna Carstedt.

Flyttbesked inom kort

På nationella samordnarens kansli tror man att regeringens besked om vart man ska flytta kommer inom kort, åtminstone innan sommaren, och i så fall har samordnarna både nationellt och lokalt drygt ett år sig att tillsammans förbereda sig inför nästa val.

– Vi pratar mycket om det att nästa val kanske kommer att bli lite stökigt, säger Peter Henriksson.

MISSA INTE: Ladda ner SVT:s app för mer lokala nyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.