Sedan den 1 juli i år har kommunerna ansvaret för att genomföra trängsel- och hygienkontroller av restauranger och uteserveringar för att säkerställa att Folkhälsomyndighetens regler och restriktioner efterföljs för att förhindra smittspridning.
Avstånd och skyltning
Under veckan som gått har miljökontoret gjort 15 kontroller, varav 7 av dem ledde till anmärkningar. Antalet kontroller under tidigare veckor har varierat mellan 5 och 15 stycken.
– Det vanligaste som vi anmärker på är att folk inte håller avståndet. Men det kan även röra sig om avsaknaden av en skylt vid entrén som uppmanar till att hålla avstånd, säger Anna Peldán, kommunikatör på miljökontoret i Eskilstuna.
Har rätt att stänga verksamheter
Enligt Magdalena Goczkowska, miljöinspektör vid miljökontoret och den som genomförde förra veckans kontroller, brukar man göra återbesök hos en verksamhet inom en vecka om de fick en anmärkning vid förra inspektionen. På sikt har de också rätt att stänga en restaurang om det bedöms nödvändigt.
– För att vi ska kunna stänga en verksamhet måste de har uppvisat upprepande misskötsel. Vi har däremot inte behövt gå så långt sedan vi tog över kontrollerna av regionen, säger hon.