Det finns brister kring hur restauranger hanterar coronarestriktionerna, visar miljökontorets kontroller i Eskilstuna. Foto: Thomas Johansson/TT

Nästan varannan krog fick anmärkning i coronakontroll

Uppdaterad
Publicerad

Under förra veckan fick sju restauranger och uteserveringar i Eskilstuna anmärkningar för att inte ha följt Folkhälsomyndighetens regler och restriktioner för att minska smittspridningen. Det visar miljökontorets veckovisa rapport.

Sedan den 1 juli i år har kommunerna ansvaret för att genomföra trängsel- och hygienkontroller av restauranger och uteserveringar för att säkerställa att Folkhälsomyndighetens regler och restriktioner efterföljs för att förhindra smittspridning.

Avstånd och skyltning

Under veckan som gått har miljökontoret gjort 15 kontroller, varav 7 av dem ledde till anmärkningar. Antalet kontroller under tidigare veckor har varierat mellan 5 och 15 stycken.

Coronaviruset i Sörmland

– Det vanligaste som vi anmärker på är att folk inte håller avståndet. Men det kan även röra sig om avsaknaden av en skylt vid entrén som uppmanar till att hålla avstånd, säger Anna Peldán, kommunikatör på miljökontoret i Eskilstuna.

Har rätt att stänga verksamheter

Enligt Magdalena Goczkowska, miljöinspektör vid miljökontoret och den som genomförde förra veckans kontroller, brukar man göra återbesök hos en verksamhet inom en vecka om de fick en anmärkning vid förra inspektionen. På sikt har de också rätt att stänga en restaurang om det bedöms nödvändigt.

– För att vi ska kunna stänga en verksamhet måste de har uppvisat upprepande misskötsel. Vi har däremot inte behövt gå så långt sedan vi tog över kontrollerna av regionen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet