Eskilstunabon Connie, 81, fick drop in-spruta: ”Klart alla ska vaccineras”

Uppdaterad
Publicerad

Nu pågår den nationella vaccinationsveckan och på flera vårdcentraler i Sörmland har man därför utökat sina drop in-tider för att få folk att vaccinera sig mot covid-19.

Kampanjen riktar sig främst till de som ännu inte tagit någon vaccindos alls. I Sverige är var tionde person, som är över 12 år, ovaccinerad.

Smittskyddsläkaren i Sörmland Signar Mäkitalo förklarar att det bland annat beror på att en del tror att man inte blir svårt sjuk av omikronvarianten och att vissa fortfarande är oroliga för biverkingarna.

Coronaviruset i Sörmland

”Gör skillnad”

Enligt Signar Mäkitalo gör vaccinationskampanjer skillnad och han ger ett exempel från i söndags då det var drop in-vaccination på ett köpcentrum i Eskilstuna.

– En handfull tog sin första dos. Med tanke på att det var drop in är det inte alls säkert att de här personerna annars skulle ha vaccinerat sig.

Den senaste statistiken från regionen visar att 16 personer i länet vårdas på sjukhus för covid-19, vilket är en ökning från förra veckan då sju personer var inlagda.

SVT Nyheter Sörmland besökte under tisdagen en vårdcentral i Eskilstuna där de utökat sina drop in-tider under veckan. I klippet hör du vad Connie Andersson, Göte Andersson och Milaya Marttinen tänker om vaccinet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet