Foto: Erik Christensen / Wikimedia commons

Naturhistoriska jagar döda tumlare i Östersjön

Publicerad

Tumlare är sällsynta i Östersjön. Naturhistoriska riksmuseet vill ta reda på varför och vill ha allmänhetens hjälp att hitta döda valar som spolats iland.

– Då obducerar vi dem och tar prover, säger Annika Strömberg som jobbar på museet.

Naturhistoriska riksmuseet har fått i uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten att se över det svenska tumlarbeståndet. Tumlare lever på flera håll i världen, men i Östersjön är beståndet väldigt litet.

Oklart varför de är sällsynta

Hur många tumlare som finns i svenska vatten vet man inte, men enligt Annika Strömberg rör det sig inte om fler än några hundra i hela Östersjön.

– Det var en ganska intensiv jakt på dem under början av 1900-talet, och de har även bifångats av fiskare. Sedan har Östersjön haft sina problem med miljöpåverkan. Men vi vet faktiskt inte säkert varför de är så få, det är det vi vill ta reda på, säger hon.

Miljögifter kan påverka

Tanken är ett de prover som tas på döda tumlare ska ge svar på vad de äter, hur de är släkt med varandra, hur det ser ut med deras dräktighet och om de påverkats av miljögifter.

Den som hittar en död tumlare kan därför ringa Naturhistoriska riksmuseet som då kontaktar kommunen där djuret hittats. Dessa ordnar sedan en transport till en obudcent.

Vill veta om levande djur

Även om döda tumlare är vad de är mest intresserade tar museet gärna in information om levande djur.

– Ser man tumlare får man gärna ringa in och berätta var, säger Anna Strömberg.

Tumlare

Tumlare är en av de minsta valarna. De blir i regel inte längre än 180 centimeter och väger som mest drygt 75 kilo. Till utseendet liknar de en delfin.

De finns över stora delar av norra halvklotet. I Sverige lever de främst utanför västkusten, men mindre bestånd finns också i Östersjön.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.