Nedlagda järnvägen ”Nunnebanan” blev film

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska vi träffa Bengt Klasson från Virå som efter 35 år gjort klart en film om en nedlagd järnväg mellan Sörmland och Östergötland. Banan på 17 kilometer byggdes på grund av en fjäril.

Bengt Klasson startade inspelningarna redan 1982 med sin pappa, som var lokförare på den så kallade Nunnebanan. Den trafikerades mellan åren 1901 till 1939. Det är inte mycket kvar från den här tiden, varken människor eller räls.

– Min far pratade om den här järnvägen i princip jämt. Det var hans liv, säger filmaren och sonen Bengt Klasson.

Idén till filmen fick han redan på 80-talet.

– Jag filmade honom med en jättevideokamera med en bandspelare till. Det blev ingen vidare bildkvalité. På senare år har jag använt en modern kamera och då blir det bättre, säger Bengt Klasson om varför filmen inte blev klar förrän 35 år senare.

Byggdes på tre år

Sommaren 1898 invaderas Kolmårdskogarna av skadeinsekten Nunnefjärilen. Så nu gäller det att så snabbt som möjligt rädda och transportera bort den skadade skogen. På tre år byggdes Nunnebannan.

– Det var så den fick det här smeknamnet, säger Bengt Klasson.

Det fraktades inte bara timmer på banan, 1920 reste 20 000 passagerare på Nunnebanan. Det var toppåret sen gick det raskt utför och rälsen togs bort för 80 år sedan. Rälsen var ett smalspår på 60 cm och byggdes förre stambanan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.