Göran Gredfors (M) och Jawad Zanganeh (V) om det omdebatterade nedläggningsbeslutet som röstades igenom på onsdagen. Foto: Albin Aghamn

Omdebatterade nedläggningar klubbades i Eskilstuna

Publicerad

Ett omdebatterat nedläggningspaket inom socialförvaltningen klubbades på onsdagen. En enig majoritet röstade för beslutet som bland annat innebär att två boenden i missbruksvården, ett stödboende och ett HVB-hem som öppnade förra vintern nu får stänga.

Socialnämnden i Eskilstuna går mot ett prognostiserat underskott på 91 miljoner kronor och ett paket med fem åtgärder ska minska de fasta kostnaderna med 29,6 miljoner årligen.

Utöver att stänga boenden för människor med drogmissbruk och ungdomar i åldrarna 14–18 kommer Eskilstuna kommun säga upp avtalet med Vårnäs behandlingshem som erbjuder personer med upplevt alkohol- och drogmissbruk stöd genom öppet intag.

Den styrande majoriteten bestående av Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet röstade för förslaget och fick stöd av Liberalerna. Kristdemokraterna röstade för vissa delar av förslaget medan Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna röstade emot.

I klippet berättar Göran Gredfors (M) om varför han tycker besparingspaketet – något som Jawad Zanganeh (V) inte håller med om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.