Eva Schmekel skänker 5 miljoner kronor till landstinget Sörmland Foto: Per Karlsson

Nöjd patient skänker fem miljoner till vården

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Eva Schmekel blivit sjuk och fått bra vård på Mälarsjukhuset i Eskilstuna, bestämde hon sig för att skänka pengar till landstinget.

– Jag blev väldigt väl behandlad på Mälarsjukhuset på alla möjliga avdelningar i samband med att jag råkade ut för en allvarlig sjukdom. De har fixat till mig jättebra, och då tänkte jag att som tack och uppmuntran skänka pengar, säger Eva Schmekel.

”Har goda tillgångar”

Eva Schmekel är pensionerad lantbruksföretagare och före detta politiker, som ärvt tillgångar i bland annat fastigheter som förvaltats bra och till stor del nu sålts av.

– Jag har goda tillgångar och det är ju inget att hymla med det, och då tyckte jag att jag kunde ta en del av dem och fem miljoner kronor var en lagom rund summa, säger Eva Schmekel.

Eva har förutom att sätta in pengarna på landstingets konto skrivit ett gåvobrev som tydligt talar om att pengarna ska användas till forskning.

Ska gå till forskning

– Jag vill att de ska forska på sånt som är bra för patienterna på lång sikt och att forskningspengarna kommer sörmländska forskare till del, säger Eva Schmekel.

Du är inte rädd att det kommer att stå en lång kö utanför med kommuner, landsting och personer som vill ha pengar?

Det är väl en risk man får ta, men jag lämnar inte ut portkoden till andra än de jag tycker verkar pålitliga, säger Eva Schmekel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer