”Har förändrats väldigt mycket”. Hör några Eskilstunabor om hur pandemin påverkat deras sätt att hälsa. Foto: SVT

Hur vill du hälsa då restriktionerna släpps?

Uppdaterad
Publicerad

Handslaget, kramen och kindpussarna lyser i stort sett med sin frånvaro sedan pandemin startade.

Den 29 september släpps merparten av de rekommendationer och restriktioner som gällt en stor del av pandemin, för dem som är fullvaccinerade.

Hur kommer det att påverka din relation till andra människor? Kommer du att börjar handhälsa igen, och komma närmare fysiskt? Eller kommer du att fortsätta hålla avstånd?

Berätta och tyck till i vår chatt här nedan!

I videon får du höra några personer på Fristadstorget i Eskilstuna som berättar hur deras sätt att hälsa har påverkats av pandemin

Hur vill du hälsa då restriktionerna släpps?

Johnny Jonsson • Jag kommer att hälsa precis likadant som innan pandemin, undvika handkontakt, puss på kind och framförallt inte kramas, löjlig sedvänja för oss nordbor. Jag har sett hur folk nyser och snorar o händer och sen tar i någons hand, ledstänger, rulltrappsband, you name it, RYSLIGT och onödigt. Räcker med att morsa och byta några ord.

Tomas • Viktigt att lära sig hälsa.

Må bra! • Börja dagen med ett glatt Hej! Du mår bra! Den du möter mår bra!

Kajsa • Hej!
Ibland kan man inte låta bli att undra varför en del inte hälsar?

Alice • Saknar Magdalena Ribbing och hennes kloka ord. Att hälsa. Att tacka. Det lilla som är så stort men så viktigt

Stanna upp och hälsa! • Tycker att vi stressar för mycket. Överallt stressas det. Vi ska alltid hinna med lite till och lite till... Tänk om vi skulle tänka tvärtom? Stressa mindre och ännu mindre... Och alltid stanna upp och hälsa.

Hålla ut ett tag till! • Handslag, famntag, klapp eller kyss? Hålla distans + munskydd ute i samhället ett tag till måste vi nog. Men ett hej, en nick, en vink är ok just nu

I Konsumbutiken - Hej! • Om vi inte hälsar blir vi då inte osynliga? I min Konsumbutik hälsar vi på varandra. De vi träffar vecka efter vecka år efter år säger vi hej till och byter ett par ord. Det är trevligt!

Vi måste därför alla bjuda till för att det ska bli trevligt. Börja dagen med att hälsa... • Visa omtanke genom att hälsa. I pandemitider kan vi vinka. Stanna upp en bit ifrån varandra och prata. Vi får ett så känslolöst samhälle om vi inte hälsar, stannar upp för att prata en stund. Det är när vi bryr oss om varandra som gör att vi mår bra. Vem minns inte arbetsplatser där det varit trevligt - en god stämning mot arbetsplatser där man knappt vill gå till.

Lära sig att hälsa! • Att lära sig att hälsa är viktigt! Alla skolor borde lära sina elever att hälsa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.