Sju stycken lemurer var på rymmen från sitt hägn på Parken Zoo. Fyra av de spenderade natten i en stor ek. Foto: TT

Nu är lemurerna hemma igen – alla mår bra

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagsförmiddagen hittades de sista bortsprungna lemurerna som rymde från sitt hägn i Parken Zoo i helgen. Fyra av dem sov uppe i en stor ek i parken.

Det var vid niotiden på söndagsmorgonen som lemurerna tog sig ur sitt hägn. Vid lunchtid samma dag kunde man konstatera att samtliga befann sig i parken, men hade klättrat högt upp i några träd.

LÄS MER: Lemurer på rymmen i Eskilstuna

För att inte skrämma lemurerna så att de skulle rymma från parken så bestämde man sig för att stänga av några av åkattraktionerna i parken som låg nära lemurernas träd.

Tre kom hem igår kväll

Lemurerna fick sova ut under eftermiddagen och sedan lyckades personal locka ner tre av dem som fick komma tillbaka till sitt hägn. De andra fyra lemurerna, som hade lyckats ta sig högt upp i en ek mitt i parken, lät man sova ut uppe i trädet.

– Vi lyckades precis locka ner de sista fyra. Nu ska vi bara ta dem till sin bur. Alla är helt oskadda och mår bra, säger Lennart Sundén, VD för Parkens Zoo.

Oklart exakt hur de rymde

Det finns flera teorier hur lemurerna rymde från första början. En teori är att det finns ett träd i närheten av deras hägn med väldigt långa grenar som lemurerna kanske har använt. Parken Zoo har nu kapat dessa. En annan teori har och göra med ett åskoväder som var natten mot söndagen.

– Vi hade ju åska och det kan ha slagit ut vårt elstängsel som finns hos lemurerna. Sen kan även åskan ha skrämt lemurerna så att de bestämde sig för att lämna sitt hägn. Vi ska väl undersöka under dagen vad som kan ha hänt, men just nu är det bara jätteskönt att alla är hemma och är oskadda, säger Lennart Sundén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer