Nu börjar arenan kläs i rött tegel

Uppdaterad
Publicerad

Sten läggs på sten – i sommar ska den nya arenan i Eskilstuna var helt klädd i rött tegel.  Syftet är att den nya byggnaden ska smälta in bland de gamla industrifastigheterna i Munktellstaden.

Det småduggar och blåser småkalla vindar allt medan murarna från Front lägger på de första tegelstenarna på arenans fasad.

Många stenar kommer det att bli innan murningen är klar i augusti. 213 000 tegelstenare närmare bestämt, enligt Karl Sarsten, projektledare på Front, som fått uppdraget att klä byggnaden i röd tegelsten.

– Det här är ett prestigeuppdrag för oss, ett landmärke i Eskilstuna. Det är alltild kul att ha gjort fasaden på ett så här stort bygge, säger han.

Rekordstor satsning

Totalt går den nya arenan loss på 360 miljoner kronor.

Tillsammas med badhuset, vars prislapp ligger på 340 miljoner kronor, handlar det alltså om en 700-miljonerkronors satsning som Eskilstuna kommuns styrande beslutat om.

Om allt går enligt planen öppnar arenan dörrarna till våren 2017. Lagom till slutspelsstriden i handboll. Dock ett helt år senare än den första planen, till följd av överklaganden.

Enligt Roger Björling, platschef på Peab, håller byggprojketet den nuvarande tidsplanen.

– Vi ligger i fas. Det har varit små problem, vi har haft en bra höst och vinter för att bygga. Alla installationer är påbörjade och nu ska murningen påbörjas.

Arena med många funktioner

Multiarenan, som den också kallas, rymmer tre hallar och totalt fyra spelplaner.

I den största hallen, hall A, blir det framför allt plats för handboll. Den andra hallen, hall B, ska primärt användas för basket och rullstolsidrott, medan den tredje hallen kommer att användas för skolidrott.

Här kommer det också att kunna arrangeras gymnastiktävlingar och volleyboll.

Möjligheten att ändra och avdela utrymmen utifrån arrangemang gör arenan mycket funktionell, bedlner Patrik Ahlbin, projektledare på Kommunfastighet.

– Det är det här vi har saknat i Eskilstuna, en multiarnea som vi kan förändra och anpassa så att vi kan ta in olika evenemang. Jättebetydelsefullt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer