Monica Johansson var en av flera politiker som hängde med på en första tur till Stockholm i de nya tågen. Foto: SVT

Nu har direkttågen börjat rulla i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen började Regionexpressen rulla mellan Eskilstuna och Stockholm. Kortare restid och nya tåg är något resenärerna kan vänta sig.
– Vi har kämpat länge för det här, säger Monica Johansson (S), regionstyrelsens ordförande.

De nya dubbeldäckarna som kommer att trafikera sträckan har 333 sittplatser och körs av SJ. Nu i starten körs en tur från Eskilstuna till Stockholm på morgonen och en tillbaka från Stockholm till Eskilstuna på eftermiddagen.

– Eskilstunaborna vinner livskvalité, säger Monica Johansson (S).

Restiden blir också kortare, att ta sig till huvudstaden kommer att gå på 47 minuter. Monica Johansson berättar att hela upphandlingen för de 33 tågen kostat regionen 3,3 miljarder kronor.

”Lika stor förändring som X2000 var”

– Vi har varit oerhört noggranna så att vi får moderna tåg för våra sörmlänningar, säger hon.

Även Marie S Jonson, som är verksamhetsansvarig på Mälardalstrafik, fanns på plats för att svara på resenärernas frågor.

– Den här satsningen är en lika stor förändring och utveckling som X2000 var för 20 år sedan. Och det märks på resenärerna, många är nyfikna och frågar om den nya tidtabellen och om det blir någon förbättring, säger Marie S Jonson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer