Thomas Johansson är verksamhetsansvarig i Eskilstuna simklubb och Christoffer Andersson är SM-general. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Nu börjar simfesten: ”Det går rasande fort”

Uppdaterad
Publicerad

13-17 november kommer Sveriges bästa simmare befinna sig i Eskilstuna och Munktellbadet. För första gången sedan 1958 ska Eskilstuna nämligen stå värd för det svenska mästerskapet i simning – och arrangören hoppas på publikfest.

– De som kommer hit kommer att slås av hur fort de simmar, säger Thomas Jansson, verksamhetsansvarig Eskilstuna Simklubb.

– Vi kommer att få se världsstjärnor som Michelle Coleman som var i olympisk final 2016 i Rio. Vi kommer att få se Erik Persson som simmade VM-final i sommras. De som kommer hit, kommer att slås av hur fort de simmar. Det går rasande fort, säger Thomas Jansson, verksamhetsansvarig Eskilstuna Simklubb.

Första miljödiplomerade mästerskapet 

Ungefär 600 aktiva simmare, 3-400 ledare och 5 000 betalande i publiken är vad arrangören ser framemot under sim-SM i det nya badhuset i Eskilstuna. Från arrangörshåll sträcker man gärna på sig lite extra eftersom det även är det första mästerskapet som är miljöcertifierat.

– Munktellbadet har en unik diplomering som heter miljöbyggnad guld. Så det var något som vi tog med arrangören att vi skulle försöka få ett miljödiplomerat mästerskap för att ytterligare stärka Eskilstunas hållbarhetstänk, säger Micke Lönngren, evenemangschef på Destination Eskilstuna.

Thomas Jansson är verksamhetsansvarig i Eskilstuna simklubb och Christoffer Andersson är SM-general. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Rekord och lokala medaljer

Thomas Johansson är övertygad om att bassängen är tillräckligt snabb för att det ska kunna gå att slå nya svenska rekord och kanske kan det även bli lokala guldmedaljer.

– Man ska aldrig plocka ut guld i förskott men vi har Jonatan Kling med oss nu och han vann 50 meter frisim  på SM i sommras. Han är Eskilstunas största medaljhopp, men vi har även systrarna Lisa och Anna Eriksson som är med och slåss om finalplatser. Så det är klart att Eskilstuna kommer att synas, säger Thomas Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.