Församlingsassistent Lovisa Rundqvist berättar att man vidtar flera åtgärder för att minska smittrisken när den öppna barnverksamheten startas upp efter nästan fem månaders coronapaus. Foto: Privat

Nu drar Flens öppna barnverksamhet igång igen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha varit stängd sedan slutet av mars öppnar Flens församlings öppna barnverksamhet åter i morgon, tisdag. Flera åtgärder vidtas för att minska risken för smittspridning, berättar församlingsassistent Lovisa Rundqvist som är ansvarig för verksamheten.

– Vi kommer se till att alla tvättar händerna ofta, informera om att man ska hålla sig hemma om man är sjuk och se till att det är vi i personalen som tar i maten. Och så glesar vi ur så att besökarna sitter på avstånd från varandra när vi fikar. Vi har ganska stora lokaler i Flen, så det ska gå bra, säger Lovisa Rundqvist.

Flyttade ut

För att begränsa smittan gjordes först ett försök i början av våren att ha verksamheten utomhus istället för i församlingshemmet på Orrestagatan, men uppslutningen blev svag och församlingen valde att istället trycka på paus. Nu, drygt fyra månader senare, tas verksamheten upp igen.

– Någon gång måste vi dra igång, det är inte bra för barnen när det inte händer någonting. Det handlar ändå om barn som kanske inte har tillgång till förskola, de behöver lära sig språk och att skapa.

Pyssel och sångstunder

Hur många som besöker den öppna barnverksamheten varierar från gång till gång, ibland kommer 20 barn med vårdnadshavare, ibland två. Sannolikt blir inte uppslutningen så stor nu i början av hösten när oron för smitta fortfarande finns, tror Lovisa Rundqvist. Men de barn som kommer kan se fram emot pyssel, sångstunder, fika och mys.

Även verksamheten i Sparreholm startar i veckan, på onsdagen. Och där blir det utomhusaktiviteter.

– I Sparreholm finns det mer en kultur av att vara utomhus, säger Lovisa Rundqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet