Arrangören om vaccinationsbevis: ”Då får man tyvärr inte komma in”

Uppdaterad
Publicerad

Från den 1 december gäller det att ha med sig ett vaccinationsbevis om man vill komma in på evenemang med fler än 100 personer i publiken. Flera arrangörer i Sörmland förbereder sig nu för att kunna genomföra kontrollerna av beviset.

Såväl idrottsföreningar som arrangörer av kulturevenemang måste från den 1 december se till så att publiken på deras evenemang är vaccinerade.

För var och en i publiken handlar det om att begära ut och ha med sig ett giltigt vaccinationsbevis med QR-kod.

Coronaviruset i Sörmland

– Vi har försökt nå ut till alla som redan köpt en biljett, säger Anna Öhrner, kulturprogramsansvarig på Nyköpings arenor.

Undantag finns

För de som av medicinska skäl inte kunnat ta vaccin mot covid-19 gäller undantag från kontrollerna. Men då gäller istället krav på läkarintyg, enligt information på Nyköpings kommuns hemsida.

Personer under 18 är också undantagna, men från 15 års ålder ska man vara beredd att kunna visa legitimation.

”Blir meckigt för oss”

För de ideella föreningarna handlar mycket av förberedelserna om att få fram fler funktionärer som kan genomföra kontrollerna. Nyköpings hockey har ungefär 500 personer i snitt i publiken på Rosvalla.

– Det blir ganska meckigt för oss. Vi behöver i princip dubblera antalet funktionärer på våra matcher, säger styrelseledamoten Magnus Eriksson.

– Men generellt är det så klart ett bra steg för att slippa stänga helt och hållet, säger han.

Anna Öhrner förklarar hur vaccinationskontrollerna kommer att gå till på Nyköpings teater i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet