Nu införs säkrare sotningsmetod i Eskilstuna – men blir dyrare för husägarna

Publicerad

Från den 1 juli ska tusentals skorstenar i Eskilstuna sotas med en ny metod. Det gör arbetet säkrare för sotarna, men tar samtidigt längre tid och därför höjs taxan med över hundra kronor per tillfälle för en vanlig husägare.

Barkgrunden till förändringen är en längre tids arbetsmiljöarbete där sotare varit överrepresenterade när det gäller cancer och fallolyckor. Det nya sättet att arbeta innebär lägre exponering för sotpartiklar och färre uppdrag på hög höjd.

Ibland från taken

Vissa uppdrag kommer av praktiska skäl behöva göras på taken, men utgångspunkten blir i fortsättningen att sotningen görs vid kaminluckan. Förändringen berör de fastighetsägare med kamin eller annan eldstad i Eskilstuna kommun.

Höjning och sänkning

På grund av att denna arbetsmetod tar längre tid att utföra så höjs taxan och landar nu på 591 kronor för sotning av ett vanligt bostadshus. Samtidigt sänks kostnaden något för de brandskyddskontroller som samtidigt genomförs.

I klippet: Jonas Billling visar upp principen för den nya sotningsmetoden i Eskilstuna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.