Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör lantbrukaren Linus Nilsson om den pressade situationen. Här syns han framför de två hönsvagnar där närmare 500 höns lägger ägg. Foto: Robin Persson/SVT

Tufft läge för bonden Linus i Trosa – nu kan lantbrukare söka statligt krisstöd

Uppdaterad
Publicerad

Krig i Ukraina och försämrat omvärldsläge har ställt till det för många lantbrukare med kraftigt ökade omkostnader. Sedan en månad tillbaka kan de söka krisstöd från länsstyrelsen.

På gården Sörtuna i Västerljung utanför Trosa är situationen oroväckande för Linus Nilsson, som driver småskaligt lantbruk med fokus på betesbaserad djurproduktion.

– Som nystartad är det väldigt tufft just nu, det var inte det här man hade önskat, säger Linus Nilsson som driver gården tillsammans med sin fru.

Priserna på foder har stigit med 60 procent och priset på emballage, alltså förpackningsmaterial, har stigit med 20 procent sedan krigsutbrottet i Ukraina.

13 ansökningar från Sörmland

Från den 27 juni är det möjligt för producenter inom jordbruk och yrkesfiske att söka statligt krisstöd via länsstyrelsen. Först ut är fjäderfäsektorn följt av de andra i ytterligare två perioder fram till slutet av oktober.

Enligt en sammanställning som gjorts av länsstyrelsen i Östergötland så har det efter en månad kommit in totalt 300 ansökningar från hela landet kopplade till fjäderfän.

– Av de inkomna ansökningarna är 13 stycken från vårt län, säger Viktor Eriksson, handläggare på enheten för landsbygd vid Länsstyrelsen i Södermanlands län.

I klippet: Följ med till gården utanför Trosa där Linus Nilsson har kor, grisar och höns.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sörmland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet