I polisens beslag finns en stor mängd påsar med kokain i kopplade till fallet. Foto: Polisens förundersökning

Sålde stora mängder kokain – nu döms de till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Fängelse i tre år och elva månader. Det blir straffet för den 28-åring som pekats ut som en av huvudmännen i den uppmärksammade kokainhärvan i Trosa. Den andra utpekade huvudmannen, en 38-åring, döms till fängelse i ett år och elva månader.

Båda männen döms av Nyköpings tingsrätt för grovt narkotikabrott.

Härvan uppdagades när en chef på ett företag där de båda männen jobbade hittade kokain i ett skåp och kontaktade polisen.

Flera är redan dömda

I mars slog polisen till mot de båda männen, en 28-åring och en 38-åring, och i början av oktober åtalades männen samt sju köpare som nekat till brott. Sedan tidigare är flera köpare som erkänt brott dömda i härvan.

– Det som utmärker det här målet är att man har använt Swish som betalningsmedel. Det är lite annorlunda att det inte varit kontantförsäljning, säger åklagare Ola Björstrand.

”Påtaglig hänsynslöshet”

Enligt tingsrätten är det styrkt att 28-åringen har gjort drygt 300 överlåtelser av 412 gram kokain till tio olika köpare, och rätten menar att verksamheten haft ”yrkesmässiga inslag” och att den i vissa fall har präglats av en ”påtaglig hänsynslöshet”. Under rättegången erkände 28-åringen vissa delar av det han var anklagad för.

När det gäller 38-åringen anser tingsrätten att han kan bindas till 49 överlåtelser av totalt 60 gram till sex olika köpare. Han nekade dock helt till brott under rättegången.

Stor mängd kokain

– Det är en stor mängd, och det var därför jag yrkade på längre fängelsestraff, säger Ola Björstrand.

Många med kopplingar till härvan var tidigare okända för polisen, är det ovanligt?

– Generellt i Sverige är det inget ovanligt när det handlar om partydroger, men ur ett Sörmlandsperspektiv är det kanske inte lika vanligt, säger Ola Björstrand.

SVT Nyheter Sörmland har varit i kontakt med de båda fängelsedömda männens advokater, men de har ännu inte hunnit ta ställning till domen.

Fler personer dömda

I målet åtalades sex andra män för bland annat narkotikabrott och ringa narkotikabrott.

En 28-åring, en 31-åring och en 32-åring dömdes alla tre till samhällstjänst för narkotikabrott.

En 27-åring, en 31-åring och en 39-åring som stod åtalade för narkotikabrott friades.

Alla personer som åtalades kommer från de östra delarna av Sörmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.