Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skyddsombudet Camilla Lundberg säger att man följt Arbetsmiljöverkets rekommendationer vad gäller skyddet för förarna när bussarna i Eskilstuna nu återigen öppnar upp sina framdörrar.

Nu öppnas framdörrarna på bussarna i Eskilstuna

Publicerad

För över ett år sedan stängdes framdörrarna på bussarna i länet för att skydda förarna. Under måndagen öppnades de igen i Eskilstuna och nu arbetas det för att kunna öppna dem även på andra håll i länet.

– Vi har följt alla riktlinjer som Arbetsmiljöverket satt upp.

Det säger arbetsplats- och skyddsombudet Camilla Lundberg på bussbolaget Transdev.

Coronaskydd

Enligt henne har bussbolaget och Region Sörmland arbetat tillsammans för att se till att en fungerande skyddsbarriär av polykarbonat, en mycket hållbar plast, ska skydda förarna från coronaviruset. Anordningen har testats innan den nu införts i alla Eskilstunabussar.

Region Sörmland menar att öppningen av dörrarna även möjliggör köp av biljett direkt av föraren via kontokort igen – och att det blir mindre tjuvåkande på bussarna.

Hot och våld

Camilla Lundberg ser också en annan fördel: att barriären skyddar mot hot och våld. Något som Bengt Karlsson, affärschef på Transdev håller med om.

– Det blir ju en bra sidoeffekt av det här. Polykarbonat är mycket hållbart, säger han.

I klippet resonerar Camilla Lundberg och flera andra bussförare i Eskilstuna om säkerheten och hur det känns att öppna upp framdörrarna igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer