Mälaren och Hjälmaren är några av de insjöar som ska kartläggas. Foto: SVT

Nu ska insjöarnas kustlinjer kartläggas

Publicerad

För några veckor sedan avslutades kartläggningen av den svenska kusten mot Östersjön. Nu fortsätter arbetet med de stora insjöarna, bland annat Mälaren och Hjälmaren.

Kartläggningen, som genomförs av Lantmäteriet och Sjöfartsverket, fokuserar på sjöarna med yrkestrafik, Vättern, Vänern, Mälaren och Hjälmaren.

Informationen kommer att uppdateras och bli mer detaljrik. Den som finns i dag är på vissa håll utdaterad.

– Den kanske är från 70-talet. Sedan finns det djupangivelser som kan vara från 1800-talet, det varierar lite. Men när vi är klara är allt sprillans nytt, säger Björn Olander, som är produktionsledare på Lantmäteriet.

Mer detaljerade kartor

Kartläggningen görs med hjälp av flygfoton som skapar en 3D-modell. Utifrån den kommer man kunna urskilja detaljer bättre och skapa mer sanningsenliga kartor.

– Det kommer leda till en säkrare sjötrafik i slutändan.

Målet är att kartläggningen av alla sjöar ska vara färdig 2020.

Kartor kan ritas om

När man kartlade Östersjökusten upptäckte man att en del hade förändrats sedan man samlade in information. Något som kan hända även nu.

– Det är väldigt mycket vass i de här sjörna, därför kan det nog ske en del större justeringar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer