Domarna Gabriella Lund, Marcus Holmberg och Tindra Holmgren. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ny kampanj mot domarattacker: ”Uppmanar till civilkurage”

”Domarjävel”, ”Idiot” och ”Ser du inte det där?!” Det är bara några av de vanligaste påhoppen som ropas till domare på idrottsplaner runtom i Sverige. Nu säger Sörmlandsidrotten ifrån. Med hjälp av kampanjen #backadomarna ska man lyfta problemet och förändra attityderna.

Under hashtagen #backadomarna uppmanar nu Sörmlandsidrotten alla att dela med sig av sina erfarenheter från en match eller olika tävlingssituationer. På så sätt vill föreningen lyfta exempel på hån och påhopp som många domare får stå ut med.

– Vi vill att man skriver till oss både goda och kanske mindre bra exempel på något man upplevt, om det så är handboll, innebandy, fotboll eller basket.

– Samtidigt uppmanar vi folk till lite civilkurage. När man ser att något händer så säger vi ifrån, säger Love Swartz från Sörmlandsidrotten.

”Alltid någon som gapar och skriker”

Någon som har fått uppleva elaka kommentarer från både ledare och föräldrar är Marcus Holmberg.

– Det fanns alltid någon eller några på sidan som gapade och skrek. Det satte ju igång tankar att man kanske gjorde fel eller inte tillräckligt mycket.

Marcus Holmberg dömde fotbollsmatcher under tio år innan han bestämde sig för att sluta 2010. Och trots att det gått många år sedan han lade ned sin domarkarriär får domare idag ofta stå ut med liknande påhopp. Det vittnar ett par unga fotbollsdomare om.

– Folk skriker på mig och säger att jag dömer fel, säger 14-åriga Tindra Holmgren, som dömt 5-mannalag i tre år tillsammans med sin vän Gabriella Lund.

– Det vanligaste är när tjejer springer och drar i varandras armar. Då vill båda barnens föräldrar att man ska blåsa, men det går ju inte när båda drar i varandra, säger 13-åriga Gabriella Lund.

Kampanj utan deadline

Kampanjen #backadomarna har ingen deadline utan pågår tills det sker en förändring. En förändring som kan avgöra hur Tindras och Gabriellas domakarriär kommer att se ut i fortsättningen. Just nu funderar de nämligen på att avancera och börja döma 9-mannalag.

– Då har ju föräldrarna mer att skrika på när det finns fler regler. Visst tänker jag på det när jag funderar på att gå upp till 9-manna.

– Men jag ska i alla fall gå kursen så får vi se om jag dömer, säger Gabriella Lund och får medhåll av Tindra Holmgren, som tänker i samma banor.

Hela inslaget kan du se här.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer