Monica Johansson (S) är positiv till möjligheterna att få till ett samarbete med Centerpartiet. Foto: Love Ahlstrand

Ny majoritet nära i landstinget

Publicerad

Socialdemokraterna och Vård för pengarna förde idag samtal med Centerpartiet om att bilda en majoritet i Sörmlands landsting. Enligt Socialdemokraternas gruppledare Monica Johansson är man nu nära en överenskommelse.
– Vi har goda förutsättningar att komma vidare i våra samtal, säger hon.

Uppstickarpartiet Vård för pengarna gick fram kraftig i landstingsvalet och fick därmed en vågmästarroll. Tidigare i veckan meddelade partiet att man kommit överens om att bilda en koalition med Socialdemokraterna. Ytterligare ett parti krävs dock för att få majoritet i landstingsfullmäktige, och idag fördes samtal med Centerpartiet, som öppnat för att ingå i en koalition.

Fortsatt positivt

Enligt Monica Johansson (S) är man fortsatt positiva till ett samarbete efter det första samtalet, men hon vill inte säga när en ny majoritet kan vara på plats.

– Det brukar väl ta en två veckor eller så. Vi har haft bra samtal och ska fortsätta diskurera, säger hon.

Vård för pengarna har tidigare krävt att man sänker avgifterna i specialistvården, och då kanske återinför avgifter i primärvården igen. Har ni diskuterat det?

– Ja, vi har diskuterat deras frågar, om administration och avgifter. Jag tror att vi kan komma överens, säger Monica Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer