Foto: SVT

Ny miljonsatsning för att minska vårdköerna

Uppdaterad
Publicerad

Trots flera satsningar har Sörmland fortfarande bland de längsta vårdköerna i landet. I dag presenterade den politiska majoriteten en ”historisk satsning” på 50 miljoner kronor för att komma till rätta med problemen.

Men oppositionen suckar och tycker att man har hört det förr.

För ganska exakt ett år sedan lovade landstingsmajoriteten, Socialdemokraterna, Folkpartiet och Miljöpartiet, att man skulle ta krafttag för att komma till rätta med vårdköerna. Situationen var inte acceptabel, enligt landstingsrådet Åsa Kullgren (S) som konstaterade att det var ”skrutt”

Ett år senare är problemet fortfarande lika aktuellt. 

– Vi har inte kommit till rätta med problemet. Vi har kommit till rätta med ekonomin och vi har bra en medicinsk kvalitet, men vi har fortfarande alldeles för långa vårdköer, säger Åsa Kullgren (S). 

”Historisk satsning”

I början av det här året avsatte majoriteten 20 miljoner kronor för att vården skulle bli mer tillgänglig. Nu vidtar man ytterligare åtgärder genom en ”historisk satsning”.

50 miljoner kronor ska satsas på mer vård, både inom och utanför det egna landstinget. Man behöver också lösa personalbristen, och där ser man bland annat bemanningsföretag som en lösning.

Åsa Kullgren hoppas kunna se effekt av de satsade miljonerna under våren, men oppositionen har inte mycket till övers för åtgärderna.

”Inte första gången”

– Det är inte första gången de säger att de gör en historisk satsning för att korta vårdköerna, men i själva verket fortsätter köerna att vara långa och vissa fall har de till och med blivit längre, säger Magnus Leivik (M), oppositionsråd.

– I den budget som vi presenterar i dag satsar vi nästan en kvarts miljard på tre år för att korta vårdköerna, säger han.

Det var också för ett år sedan som majoriteten i sin budget föreslog att patienterna skulle få tillbaka sin patientavgift om de fick vänta för länge. 

Vad hände med det? 

– Det är en sak vi tittar på, hur det ska kunna bli på det sättet, säger Åsa Kullgren.

Men så har det inte blivit i alla fall?

– Nej, jag har inte den uppgiften med mig hur det ser ut just nu.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.