Göran Gullbrand är trafikansvarig på Mälardalstrafik. Foto: SVT / Fredrik Sandberg/TT

Ny preliminär start för nya tåg längs Sörmlandspilen

Publicerad

Sträckan Stockholm-Hallsberg via Katrineholm, den så kallade Sörmlandspilen, får fortsätta vänta på de nya Mälartågen som nu väntas vara på plats i slutet av februari eller början av mars.

Enligt de första beskeden skulle tågen vara på plats redan i slutet av januari, men datumet har flyttats på grund av förseningar av leveransen.

– När det är så här stora leveranser så sker det hela tiden utvärderingar av leveransplanen, det är naturliga anpassningar som sker, säger Göran Gullbrand, trafikansvarig på Mälardalstrafik.

Snabbare tåg

Idag rullar SJ:s loktåg och en av SJ:s dubbeldäckare längs Sörmlandspilen. Tåg som senare kommer ersättas med fem nya Mälartåg. Loktågen kör i en hastighet på 160 kilometer i timmen, de nya tågen kör i 200 kilometer i timmen.

– Det är väldigt trångt på Västra stambanan och idag måste vi exempelvis släppa förbi snabbare tåg som kommer bakifrån. Förhoppningsvis minskar vi det när tågen är snabbare, säger Göran Gullbrand.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nu rullar de nya Mälartågen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer