Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Monica Johansson (S) Foto: Love Ahlstrand

Landstinget har blivit region: Vill kraftsamla mot staten

Publicerad

Huvudsyftet med nya Region Sörmland som bildades vid årsskiftet är att bli starkare när det gäller att lobba mot bland annat politikerna på nationell nivå. Men förändringarna är inte gratis för skattebetalarna.

Vid årsskiftet upphörde landstinget, regionförbundet och kollektivtrafikmyndigheten att existera som tre oberoende organisationer. Istället finns nu Region Sörmland.

Monica Johansson (S) var fram till årsskiftet landstingsstyrelsens ordförande, men kan från och med 1 januari titulera sig ordförande för den nya regionstyrelsen.

Nya skyltar

– Huvudsyftet är att vi ska vara en samlande kraft och driva medborgarnas behov både gentemot staten och omkringliggande län, säger Monica Johansson.

Hur kommer de som lever och verkar i Sörmland att märka av det här i sin vardag? Ja, antagligen inte så mycket alls. Men kanske har den som i början av januari besökt något av länets sjukhus märkt att skyltarna bytts ut mot nya.

Själva namnbytet kostar skattebetalarna nästan sju miljoner kronor fördelat över två år. Förutom nya skyltar handlar det om att köpa in kuvert och annat förbrukningsmaterial med regionförbundets nya logotyp. Landstingets gamla kuvert kommer att användas tills de tar slut och ska beställa nya.

Ombyggnationer

Just nu pågår ombyggnationer i det så kallade ”Vita huset” i Nyköping. Tanken är att regionförbundets och kollektivtrafikmyndighetens anställda ska få nya arbetsplatser i samma kvarter som landstingskansliet.

Dessutom ska den gamla fullmäktigesalen byggas om till en lunchmatsal med mötesplatser. Ombyggnaden beräknas kosta 30 miljoner och dyrast är det att anpassa ventilationen i lokalerna till ett större antal medarbetare.

Monica Johansson menar att kostnaden är motiverad, bland annat eftersom ventilationssystemet ändå skulle ha behövt byggas om.

– Det man lätt glömmer bort är att vi lämnar lokaler och samlas under ett tak. Man glömmer också att den politiska organisationen krymper vilket gör att vi har vinster där, säger Monica Johansson (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer