SM-finalens första gädda var 69 cm lång och drogs upp av Team arctic pike. Foto: Team arctic pike

Ny teknik ökar intresset för SM i gädda

Uppdaterad
Publicerad

Tio ekipage gav sig på söndagen ut för SM-final i gäddfiske i Nyköpings hamn. Men över tusen sportfiskare har varit med i kampen om titeln och bakom intresset ligger ny teknik som gör tävlingen mer attraktiv och är lättare att följa.

Under hela våren och sommaren har över 1 200 sportfiskare i olika kvalomgångar runt om i landet haft SM-finalen i Nyköping i sikte. 180 ekipage tog sig till semifinalerna som genomfördes under fredagen och lördagen.

”Har varit blåsigt”

Till söndagens final återstod endast 30 deltagare fördelat på tio egipage. Oktobervädret satte de tävlande på prov.

– Det har varit blåsigt och stökigt på sjön, men det har funkat fiskemässigt med bra resultat, vi tog oss dit ville ta oss och så avgörs det idag, säger finalisten Jakob Hanc från Järna.

Detta avgör tävlingen

Det går ut på att under finaldagen få de fem största gäddorna. De mäts på båten och de fem fiskarnas sammanlagda längd blir det som avgör. Alla gäddor under 50 centimeter sållas bort. I prispotten ligger en sportfiskebåt av modell finare.

SM-finalens första gädda var 69 cm lång och drogs upp av Team arctic pike. Foto: Team arctic pike

Ny teknik lockar deltagare

Hela finalen direktsänds via webben tack vare fotografer utplacerade på båtarna. Varje tävlande gädda fotograferas med mobiltelefon på en mätplatta och skickas in direkt till en tävlningscentral på ett hotell i Nyköping.

Den nya tekniken gör att förloppet är lättare att följa och det har gjort att både fler sponsorer och fler deltagare dras till tävlingar som denna.

– Sportfiske är superhett just nu och det är jättekul att se, säger medarrangören Henrik Helde, medlemsansvarig på Sveriges Sportfiske- och fiskevårdsförbund.

SM-guldet utdelat

Vid 19-tiden på söndagen presenterades så de svenska mästarna i gädda. Det blev laget Jiggar.nu som vann med ett resultat på 437 centimeter. Den längsta av de fem segergäddorna mätte 95 centimeter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.