Arkivbild. Foto: TT/Temabild

Ny teknik ska hindra bildelstjuvar

Uppdaterad
Publicerad

Som SVT berättade i går fortsätter stölderna av bildelar, där BMW hör till de mest utsatta bilmärkena. Bolagets pressansvariga säger nu att man har vidtagit en rad tekniska åtgärder för att försvåra för tjuvarna.

Förutom larm som numera är standard i alla bilar har man tagit hjälp av modern avancerad teknologi.

– Det handlar bland annat om ”sovande” bilnycklar som innebär att om inte en nyckel rörs på två minuter går den ner i sovläge och slutar skicka ut signaler. Andra åtgärder är chassinummerkopplade navigationssystem, som betyder att bilens navigationsutrustning bara fungerar i den bil den är monterad i, säger Peter Maier, kommunikationsansvarig på BMW Sweden.

Komplex brottslighet

Men enligt honom är bildelsstölderna bara toppen på ett isberg av betydligt mer komplex brottslighet.

– Det är stora internationella ligor som ligger bakom, Sverige är som ett smörgåsbord för tjuvarna. Det är bara att åka hit och stjäla traktorer, bildelar, båtmotorer och hästsadlar. Vi kommer aldrig få bukt med problemet om inte tullen får mer befogenheter. Och kan kontrollera det som förs ut ur landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.