Hur kommer det nya testet att fungera? Få svaret i klippet. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nytt sorts testkit i Nyköping – på prov under helgen

Uppdaterad
Publicerad

I helgen kommer ett nytt sorts testkit att prövas i Nyköping. Skillnaden är att man kan hämta provet och sedan genomföra det hemifrån. Registreringen görs med hjälp av e-legitimation och en QR-kod.

Smittspridningen i Sörmland ökar och i takt med det också behovet av att kunna testa sig för covid-19. I helgen kommer ett nytt teskit att prövas på teststationen vid Rosvalla i Nyköping, där personen i fråga använder e-legitimation och en QR-kod för att registrera sig. Den som vill testa sig åker till en provtagningsstation och hämtar ut ett kit, genomför det hemma och åker sedan tillbaka med provröret.

Om testet går bra och den nya typen av testkit kan införas på fler stationer kan testkapaciteten vid provtagningsstationerna komma att fördubblas, enligt regionen.

Hur kommer det nya testet att fungera? Få svaret i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.