Foto: TT

Ny våg av barnbarnsbedrägerier – polisen varnar

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har polisen fått flera anmälningar där bedragare lurat äldre personer på pengar genom att utge sig för att vara deras barnbarn.

Sedan början av april har polisen fått in sex anmälningar där äldre i Eskilstuna och Norrköping blivit uppringa av personer som utgett sig för att vara deras barnbarn.

Tömt konton

”Barnbarnen” ska ha sagt att de behövt pengar för att de hamnat i knipa och lurat de äldre att en kompis skulle komma och hämta bankkort och kod. Sedan ska bedragarna ha tömt de äldres konton på pengar. De utsatta är i de flesta fall 85 år eller äldre.

barnbarnsbedragare

Tillvägagångssättet är inte nytt. SVT Nyheter har tidigare berättat att ett 40-tal sörmlänningar sedan årsskiftet blivit uppringa av påstådda ”barnbarn”.

I februari hämtade polisen in tre misstänkta personer. De släpptes senare och befinner sig på fri fot men polisen kan inte säga om det är samma personer som är inblandade i den nu aktuella bedrägeri-vågen.

– Vi har inte kommit så långt att vi kan säga det men vi undersöker det. Det är ju samma tillvägagångssätt, säger Göran Svensson, operativ analytiker på polisen i Region öst.

Polisen: Tala med de äldre

Det är en lukrativ form av kriminalitet det handlar om. Inom de närmsta veckorna väntas åtal i Nyköpings tingsrätt mot en man som misstänks för att under cirka en månads tid ha lurat till sig mellan 90 000 och 100 000 kronor av äldre på det här sättet.

Polisen uppmanar nu människor att tala med sin äldre släktingar och bekanta om risken med den här brottstypen, för att höja medvetenheten och förhindra att fler äldre drabbas.

– Vi tycker att det här är väldigt grova brott. Man ger sig ju på äldre som ofta är särskilt utsatta, säger Göran Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

barnbarnsbedragare

Mer i ämnet