Hovrätten skärper straffet för den s.k. dubbelvåldtäkten, som ägde rum på Tosterön i Strängnäs förra året. Foto: SVT

Nya domen – båda utvisas för dubbelvåldtäkten

Uppdaterad
Publicerad

Den 31-årige man som dömdes till fyra års fängelse för dubbelvåldtäkten i Strängnäs har fått skärpt straff. Fem års fängelse och utvisning.

Det var i augusti förra året som en kvinna blev våldtagen två gånger under samma kväll av två olika gärningsmän.

Fem år och utvisning

Tingsrätten dömde den 31-årige mannen till fyra års fängelse för grov våldtäkt – men nu har hovrätten skärpt straffet till fem års fängelse och utvisning.

Henrik Ohlin är åklagare i fallet och yrkade på skärpt straff.

– Hovrätten delade min uppfattning fullt ut kan man säga, det tycker jag känns tillfredställande.

Får ta ställning efter straffet

Gällande utvisningen var anledningen till tingsrättens beslut att inte döma mannen till utvisning efter avtjänat straff att läget i mannens hemland är oroligt.

– Vi är alla överens om att vi inte ska utvisa någon som riskerar tortyr eller dödsstraff eller så. Just nu går det inte att utvisa honom till landet han kommer ifrån. Men precis som jag resonerar menar också hovrätten att domstolar inte ska ge sig på något försök att spekulera om det politiska läget i ett annat land om flera år. Nu får man ta ställning kring om det går att verkställa utvisningsbeslutet när straffet är avtjänat, säger Henrik Ohlin.

Advokaten: Kommer överklaga

Mats Wannefjord är 31-åringens advokat.

– Jag har inte hunnit prata med min klient än, men är det så att straffet är skärpt kommer vi att överklaga. Det viktigaste för honom är att inte bli utvisad, säger han.

Tredje mannen fortfarande okänd

Den andre mannen, 39-åringen, dömdes till 2,5 års fängelse och utvisning för våldtäkten i tingsrätten. Målet gällande den mannen togs aldrig upp i hovrätten.

En tredje man har förekommit i utredningen. Polisen har en DNA-profil av mannen men har fortfarande inte hittat någon matchning.

– Läget är tyvärr detsamma som det har varit en tid nu. Vi vet inte vem den här personen eventuellt kan vara, säger Henrik Ohlin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.