Foto: TT Nyhetsbyrån

Nya fynd av dvärgbandmask

Uppdaterad
Publicerad

Dvärgbandmask hos räv har återigen hittats i Sörmland.

Detta i samband med den landsomfattande screening av rävens dvärgbandmask som pågått 2012 och 2013.

Det var 2011 som en skjuten räv i Katrineholm visade sig bära på dvärgbandmask – en parasit som kan överföras till människan och ge en cancerliknande sjukdom som är svår att bota.

Begränsad smitta

Nu har återigen spår av dvärgbandmask hittats i Sörmland och även denna gång i Katrineholmsområdet.

– Det positiva är att smittan fortfarande verkar vara begränsad, sen är det naturligtvis tråkigt att smittan fortfarande finns kvar, säger Erik Ågren, biträdande enhetschef på Statens vererinärmedicinska anstalt.

– Det är väldigt lite smitta på ett begränsat område som hade kunnat dö ut av sig självt. Det hade varit skönt för alla.

4 000 prover

Under 2012 och 2013 har jägare runt om i landet samlat in prover av rävbajs. Drygt 2 000 prover har analyserats, men fler ska samlas in och sammantaget handlar det om 4 000 prover som ska analyseras.

Förutom i Sörmland har smitta även hittats i Västra Götaland. Även där har smittan påträffats tidigare.

– Visar det sig att smittan bara finns på dessa platser tycker jag att man  ska försöka få bort den ur landet, säger Daniel Ligné,riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.

Hur gör man då?

– Det finns olika sätt man gjort på kontinenten. Det handlar om stora avmaskningsprogram för rävar, eller att bedriva en väldigt intensiv rävjakt för att sänka rävpopulationen kraftigt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.